21.8 C
Republiek Suriname
donderdag, juli 4, 2024

VIDEO: Speciale Keti Koti-trein van NS vraagt aandacht voor slavernijverleden

In een bijzondere en symbolische actie heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) maandag 1 juli 2024 een speciale Keti Koti-trein laten rijden.

Deze trein, die zijn reis begon in Vlissingen en via Schiedam naar Amsterdam Centraal ging, was bedoeld om aandacht te vragen voor het slavernijverleden en om stil te staan bij de vrijheid en gelijkheid die we vandaag de dag mogen ervaren.

Marciano Stella, teammanager van de conducteurs, legde het doel van deze speciale treinreis uit. “We vieren dat we vandaag allemaal vrij en allemaal gelijk zijn,” zei Stella. “Het doel van vandaag is verbinden. Wij van de NS verbinden steden met elkaar, forensen met hun werkplek, en vandaag willen we ook het verleden met het heden verbinden en het heden met de toekomst. Geen discriminatie op de werkvloer en de juiste aanspreeknormen, dat vieren we.”

De treinreis bood passagiers een unieke kans om Keti Koti op een andere manier te ervaren. “Normaal is het anders, in Suriname doen we het op een andere manier. Daar is het een nationale vrije dag,” vertelde een enthousiaste deelnemer. “Maar hier vieren we het samen, in prachtige outfits, gewoon lekker jezelf zijn.”

De trein was gedecoreerd met kleurrijke versieringen en tijdens de rit waren er diverse activiteiten en optredens. Muziek, dans en verhalen zorgden voor een levendige en feestelijke sfeer, waarin de passagiers niet alleen genoten, maar ook stil stonden bij de pijnlijke geschiedenis. “Het is misschien pijnlijk, maar op deze manier kunnen we het verwerken, begrijpen en komt er meer begrip voor elkaar,” zei een andere deelnemer.

Het initiatief werd breed gedragen en gewaardeerd door de passagiers. “Het lijkt alsof ik in Suriname ben, het is echt geweldig,” zei een deelnemer enthousiast. “Ik vind het een heel goed initiatief dat er eindelijk erkenning is voor wat er in het verleden fout is gegaan en dat er aandacht aan wordt besteed. Ik hoop dat het in de toekomst veel groter gevierd gaat worden en dat veel meer mensen bewust worden van wat er honderden jaren geleden is gebeurd.”

De treinreis zelf werd gekenmerkt door een feestelijke sfeer. “Leuke mensen, leuke sfeer. Echt geweldig gewoon, die hele reis is hartstikke gezellig,” vertelde een passagier. “De muziek, de mensen, iedereen is vrolijk. Ik ben blij dat ik het meemaak. Hier is het feestje!”

Met deze speciale Keti Koti-trein heeft de NS niet alleen een belangrijke historische gebeurtenis herdacht, maar ook een boodschap van hoop en eenheid voor de toekomst uitgedragen. De actie benadrukt de voortdurende inzet van de NS voor diversiteit, inclusiviteit en het bevorderen van bewustwording over historische onrechtvaardigheden.

Related Articles

Stay Connected

113,008FansLike
101VolgersVolg
4,819AbonneesAbonneer

LAATSTE ARTIKELEN